J Lindström Dressage

Eat - sleep - ride - repeat

Att bygga muskler på en häst

Mitt näst störtsa problem just nu, eller det kanske är mitt störta, är att jag måste få min häst att bygga mer muskler; och fortare än vad det går just nu…

Figo är en stor häst, 180 cm hög, har relativt kort kropp och är redan väldigt välmusklad. När jag tog över honom var han hopphäst på nationell-nivå och var också musklad som en sådan. Hopp-muskler och dressyr-muskler är två helt skilda saker, men som samtidigt hör väldigt mycket ihop. Det störta och svåraste med den här resan har varit att Figo ska få sig en helt ny ”uppsättning” av muskler och maximal styrka i muskler han inte använt så flitigt innan.

Jag tror att hopp-muskler är fantastiskt bra för en dressyrhäst och likaså är dressyr-muskler bra för en hopphäst. Ju mer muskler desto bättre. På Grace märkte vi stor skillnad i hoppningen när vi började med ett seriöst dressyrarbete och lika så har det blivit otroligt stor skillnad på Figo i hoppningen efter att jag tagit över honom.  Genom att variera det vardagliga arbete och ha ett bra träningsuppläggfår man en hållbar häst med en välmusklad kropp.

I början när jag hade honom fortsatte vi med hoppövningar och hoppträningar en till två gånger i veckan, minst en dag hår dressyrträning, uteritter och självklart SPA-dagar. De senaste månaderna har vi haft väldigt stor fokus på dressyren och jag har då hellre lagt in vilodagar istället för hoppdagar, just för att vi skulle hinna med att vila. Figo älskar att hoppa och så ofta det går har vi lagt in hopp-pass, men det blev inte alls så frekvent som innan.

Just nu är Figo väldigt fin i hullet och har fina muskler, han är mycket mer välbyggd än när jag tog över honom men för att han ska orka med det hårda arbetet vi gör med piruetter och samlande rörelser så behöver han mer muskler och mer styrka. Inte bara för att han ska orka samla sig utan också för att han ska orka sträcka ut sina ben. Man märker väldigt lätt hur trött han blir i sin bakdel och musklerna som han hade från hoppningen är inte lika stora längre, och det känns lite surt – även om dressyern blivit bättre av all dressyrträning så ahde jag nu i efterhand velat ha mer hoppning. Jag har nog också kommit till insikt hur viktig den där, eller dom där, vilodagarna är. Våran vår tillsammans är minst sagt busy och jag tror att vilodagarna kommer bli viktigare än någonsin. Denna veckan får han tre vilodagar, en dag med hoppning (gymnastik hoppning), en dag med programridning/dressyrträning och en lugnare dag med bara jogg.

Men mer muskler på kortare innebär ofta ett fodertillskott av något slag, inte mig emot. Efter att ha kollat runt på olika fodertillskott för muskeluppbyggnad och återhämtning så bad jag min pappa att ringa sin kontakt på Pavo. De hade flera olika tillskott som jag funderat på men jag ville veta vilket han tyckte var bäst. Han rådde oss till att ge Figo 2 dl kall presade rapsolja varje dag för musklerna och sedan köpa deras Pavo TopSport, en helt nu müsli som man ger utöver den vanliga pelletsen(Figo äter Pavo GoldE). Pavo TopSport tillför hela 20% protein för maximal muskelutveckling och 18% olja för mer energi och uthållighet. För saken är den att det sperlar ingen roll hur mycket vi tränar om hans näringsbehov inte är tillsett. Utöver detta kommer jag nog komplettera med elektrolyter.

Köpte oljan igår och givetvis äter han inte sin pellets och havre nu, haha… Typsikt Figo, ska hälla på varmtvatten imorgon om han inte ätit upp under natten, då brukar det mesta gå ner.

Hur gör ni med era hästar för att på bästa sätt bygga muskler? Och har ni några favorit-muskelbyggarövningar?pavo

 

 

2 Kommentarer

 1. Känns tyvärr inte som att något utom en massa träning hjälper vid muskelbyggande. Men de måste givetvis få rätt kraftfoder också.
  I nuläget försöker jag bygga upp Mentos genom att ge han fritillgång på hö ute och mycket hö inne. Lusern, kornkors, olja och träning blandat med vila och det funkar bra, men det går väldigt långsamt.

  • avatar
   J Lindstrom Dressage

   27 mars, 2015 at 21:53

   Eller hur! Träna träna träna, men som sagt måste ju foderstaten stämma överens med träningen! Känner nog att det är just oljan vi missat.. Även om han redan byggt många nya muskler på ovanligt kort tid! Vill liksom snabbspola fram våra färdigheter men spola tillbaka tiden så vi hinner tävla mer och bli bättre på det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*