Att göra en veckoplanering för ridningen är något jag började med som ponnyryttare. När jag hade svårt att hitta motivationen så skrev jag alltid upp varje söndag inför kommande veckan hur jag skulle rida, och vilka dagar. Då hade jag liksom ”lovat mig själv” att rida dom dagarna och fick på så sätt (konstigt nog) motivationen att ta mig ut och rida – trots att det var jättedåligt väder eller trots att någon kompis ville hänga.

Detta har jag hållit fast vid när jag började rida Figo och ja – om vi säger så här – jag har på lite mer än 1,5 år bara missat 3 inplanerade riddagar (känns otroligt skönt). Jag behöver alltså göra veckoscheman för min egna skull, för att få ridningen gjord och för att jag är beroende av struktur.

Jag vill att mina hästar ska ha ett varierat schema, just för att jag vill ha en glad häst. Jag försöker varje vecka planera in dagar för att rida ut, trava bommar, hoppa cavaletti eller hoppträna – inte bara rida dressyr 6 dagar i veckan, även om det är jättekul haha… Jag tror att det är extra viktigt för Figo som är omskolad från hopphäst till dressyrhäst att få fortsätta hoppa då och då. Jag upplever också att han blir gladare av det och att det gör stor skillnad för dressyren. Figo är ju dessutom världens snällaste, så att rida ut med eller hoppa är aldrig några problem! #luckyme

Figo får alltid vilo-dag efter tävling, som någon typ av belöning. Men jag vet en gång i somras när det gick jättedåligt på en tävling, främst i piruetterna. Då red jag faktiskt dagen efter för att rätta till allt som blev fel – och jag är så glad att jag red den dagen för det löste verkligen så många problem. Efter träningsdagar varierar dock ridningen, ibland tränar vi dagen efter igen, joggar lite lätt eller rider ut.

Har dessutom kommit fram till att Figo går bäst inför tävling när det ser ut så här:

Torsdag: Promenad

Fredag: Jogg, förberedande inför tävling

Lördag: Tävling

Alltså vilodag två dagar innan tävling, då är energin på topp.

Jag är dock inte den som inte kan planera om, men jag är fast vid att han ska få sina 5 ordentliga rid-dagar i veckan. Men händer det att det är strålande solsken en dag (speciellt den här tiden på året) när vi skulle joggat så väljer jag givetvis hellre att rida ut den dagen istället för att jogga – och flyttar då jogg-dagen till en annan dag.

Försöker oftast se till så att han aldrig står helt på sina ”vilodagar”, men ibland så kör det ihop sig med både jobb och plugg och då får han helt enkelt gå ute och skrota i hagen hela dagen. Dom är ute mellan 8:30 och 18:30 just nu så det känns ändå okej, plus att dom går i stooora gräshagar med kompis. När det inte är is och snö så försöker jag få till så att han går i skrittmaskinen (vi har inget tak över skrittmaskinen) varje dag och dagarna han bara promeneras så går han kanske bara i skritten – beroendes på hur mycket tid jag har.

En vanlig vecka kan se ut såhär:

Måndag: Jogg

Tisdag: Travbommar + cavaletti

Onsdag: Dressyrträning

Torsdag: Promenad

Fredag: Jogg

Lördag: Dressyrträning

Söndag: Rida ut

Och en tävlings vecka kan se ut såhär:

Måndag: Rida ut eller travbommar + cavaletti

Tisdag: Dressyrträning

Onsdag: Jogg

Torsdag: Promenad

Fredag: Jogg

Lördag: Tävling

Söndag: Promenad