Dressyr handlar om precision och noggrannhet. Inte om något runt-flängande oplanerat arbete. Det man gör ska ha en mening; varje rörelse och moment måste göras helt rätt av ryttaren så att hästen kan göra det samma. Känner vi att hästen är stel eller låst så är VI dom enda som kan göra något åt det, går dom för långsamt eller för fort så är det bara vi som har makten att förändra – ber man inte hästen så ska man inte räkna med att få något tillbaka. 

Vet man till exempel att ens häst är långsam in i en galoppsluta så måste man påbörja rörelsen tidigare för att den ska ske just där det är tänkt. Man kan inte komma in två galoppsprång senare – bara för att man inte planerade eller inte red ordentligt. 

Dressyr handlar inte om att slita och dra, det handlar om lätthet. Mjuka händer så att hästen kan arbeta mjukt tillbaka. Det handlar om tajming och om samspel. Till ett dressyrprogram finns just ett program att följa, enkelt. Ska en rörelse göras mellan v och r, så ska den vara mellan v och r, den ska inte börja efter v eller sluta innan r. Ska ett byte ligga vid c så ska det vara vid c, inte ett galoppsprång innan och inte ett galoppsprång efter. Ska man göra en halt och rygga vid x så ska hästen ha magen över x, inte frambenen och inte bakbenen och är ryggningen 4 steg så är den just 4 steg och varken 3 eller 5. Gör man inte rörelserna vid korrekt bokstav så spelar det ändå ingen roll hur jäkla bra den är, programmet måste följas. 

Det är så mycket att tänka på och när man lägger fram det såhär så är det lätt att inse hur lätt det är att förlora poäng men samtidigt hur lätt det är om man bara har lite eftertanke.

Det är precision och en planerad ridning, det är en korrekt sist, fin hand och inverkan som ger betalt på tävling inget annat.