Som några så er vet så har av jobbat hos Mette Rosencrantz i Los Angeles, california. Jag åkte dit dagen efter studentresan och stannade i tre månader, var sedan hemma mellan september till februari – jag längtade tillbaka himla mycket och Mette behövde hjälp, hon var som en mamma för mig och när hon frågade om jag kunde komma tillbaka så behövde jag inte ens fundera över mitt svar, det var  självklart. 

Två vändor till USA med två helt skilda upplevelser även om jag var på samma ställe med mer eller mindre samma personer. Men saker förändrades till andra gången jag kom dit, fast då jobbade jag ihop med världens bästa Sofia – min andra hälft och ja, jag är så glad att jag åkte tillbaka till USA så jag fick träffa Sofia. Även om hon också är svensk med bor i Stockholm så är chanserna väldigt små att vi faktiskt hade träffats här… 

Tillbaka till ämnet – viktiga saker jag lärde mig hos Mette. Förutom mycket hästvett och företagande så lärde jag mig mycket om ridning och jag tänkte dela med mig av det här. Ska dessutom göra ett inlägg om hur man på bästa sätt får en häst skinande ren… 😉 

Här kommer lite gott å blandat

  • När man rider en öppna eller sluta så ska bogarna vara rätt fram. I öppnan kan man tänka att man ska rida in på en snett igenom, bara för att man ska få känslan och dessutom utföra rörelsen rätt. Bakdelen vill du fortfarande ha rakt fram på spåret så det inte blir en skänkelvikning. I slutan på diagonalen kan du tänka att du ska ha bokstaven du rider emot mellan bogbladen/öronen på hästen. För att få en ordentlig böjning i bålen så ska du ha nosvingen i vinkel med spetsen på bogbladet. Slutorna var något jag övade vääääääldigt mycket på och det slog mig verkligen att vi här i Sverige inte är lika noggranna här med böjningen i bålen (bedömning på tävling) och att vi ofta bara rider en skänkelvikning.. 
  • För att sitta bra måste man ha en stark mage och rygg och spänna rätt muskler vid rätt tillfälle. I avsakningarna ska man bara ”stänga ryggen” för att få en så bra avsakning som möjligt – och believe me it really works! Man ska hela tiden ha mjuka händer som är följsamma, lättast är att man tänker att man ska vispa grädde för att få en så fin kontakt med munnen som möjligt och för att inte bli statisk. Samtidigt hålla stadiga skulderblad med flexibla armbågar. 
  • Mette tycker att man ska ha så lösa knän som möjlig för att komma runt hästen ordentligt med skänklarna. Hon sa alltid att man skulle känna hästens värme genom stövlarna – alltså att man hela tiden ska hålla om med benen och inte ”flaxa runt”. 
  • Att man i den ökade galoppen borde luta sig framåt istället för som många  gör att luta sig bakåt, för att när exemplevis en hoppryttare rider hästen framåt i galoppen så ställer dom sig upp och vi borde då logiskt sätt luta oss framåt istället för bakåt för att ge hästen plats att växa. Och när vi ska samla  borde vi sätta oss djupare i sadeln för att naturligt driva på mer. 
  • Att när man rider en volt så ska man rida förbi bokstaven man ska göra den vid innan man börjar svänga. För har du en tio meters volt så ska ju fem meter vara på höger sida av bokstaven och dom andra fem på vänster sida. Svänger man direkt vid bokstaven så blir det gärna 3 och 7 meter istället.