Figo har alltid varit relativt hingstig så därför valde vi att kastrera honom innan det blev allt för illa… Vi har alltid haft många ston här hemma på gården så det var aldrig riktigt ett alternativ att ha en, sån stor, häst kvar som hingst. Men hans hingstbeteenden i hagen försvann liksom aldrig, han skulle alltid betäcka alla, det spelade liksom ingen roll om det var ston, valacker eller ponny – Figo är en riktig allätare, haha!

Figo var 10 år när jag tog över honom och han har tills dess då alltid mer eller mindre alltid gått ensam, dock har han alltid haft full koll över sina tjejer, men liksom på avstånd. Jag tyckte helt klart synd om min häst, för mig är det givet att en häst har mer livskvalite om den har en hagkompis. Här på gården har vi dock sällan haft fler hästar än 2 i varje hage trots att hagarna är stora (skulle gissa på att den Figo har nu är 115×175 meter) detta för att underlätta vid insläpp då det är väldigt jobbigt att ta fler än 2 på samma gång ;)!

Men i vilket fall… Synd om Figo helt klart! Och jag kände liksom att det var det som fattades i hans liv. Visserligen var det en stor risk att släppa ihop han med en annan, som dessutom var ett sto. Men dom har levt hela livet ihop, alltid åkt på samma tävlingar osv. så ja kände varför inte.  Jag bara hade en känsla av att det skulle gå, och såklart gick det! Det var inga problem i början och har inte blivit det i efterhand heller, inte minsta antydan till att han skulle bli hingstig. Det enda jobbiga är att han är ännu mer fäst vid sina tjejer nu än innan och blir då ganska gapig när han inte ser dom, men det är aldrig något problem och han blir aldrig dum mot mig eller ofokuserad över vad jag gör!

Det finns många som inte vill ha sina hästar ihop med andra och jag kan till viss del förstå dom, med skaderisk och av andra speciella problem. MEN min häst (och alla andra hästar här på gården) får ut sååå mycket glädje av att gå tillsammans med en annan häst. Dom kan äta ihop, klia sig på varandra, busa lite och bara va hästar (och ja, min häst får bralla bäst han vill, är man å stor så har man faktiskt stenkoll på sina ben även om man drar några vändor i hagen).  Våra hästar går dessutom ute under dygnets ljusa timmar, kommer ut 8:30 och kommer in när det är mörkt – just nu är det kl 20-20:30. Och alla hästar är så nöjda! Det är många som kommer hit som påstår att våra hästar är väldigt harmoniska och ser lyckliga ut, och då är mer eller mindre alla är full fjädrade tävlingshästar.

Figo och hans fina Grace

DSC02536 DSC02537 DSC02538 DSC02539 DSC02540 DSC02541 DSC02542 DSC02543 DSC02544