Det är ett under för mig att vi ens kan göra byten i varje. Alltså, jag har aldrig gjort det tidigare på någon annan häst och Figo har definitivt inte gjort det tidigare när han var hopphäst.

Det hela började förra vintern när jag red ett pass i ridhuset och Figo gång på gång bytte till fel galopp, tillslut så bytte jag bara tillbaka direkt istället för att sakta av och fatta ”rätt galopp”. Då var jag uppenbarligen tillräckligt snabb för att få till 2 stycken byten i varje, och tyckte såklart att det var helt fantastiskt. Så jag fortsatte så och gjorde några fler, mest på skoj, och Figo hakade på direkt. Fortsatte dagen efter, då gjorde vi fyra och dagen efter det sex stycken i varje.

Sedan körde tävlingssäsongen igång (2015) och då la vi ner bytena i varje för att undvika missförstånd. På sommaren provade jag igen och efter några dagars försök fick vi tillslut till 10 eller 12 byten i varje, med en hel skopa tur –haha.

Figo är en väldigt smart och lättlärd häst, och eftersom han aldrig protesterar eller misstycker om något så är det bara att köra på, det gör allt så mycket lättare! Har inte tränat på så mycket med bytena i varje förrän nu, då jag vill gå upp i klasserna, redan gärna i höst. Och idag gjorde vi sju stycken säkra, raka och fina byten i varje, den känslan…

Men eftersom varken jag eller Figo har gjort detta innan så har vi också lärt in bytena i varje på ett eget sätt, med egna kommandon. Det märktes så tydligt när mamma skulle hjälpa mig här om dagen och ”instruera oss rätt i bytena”, haha. Då galopperade Figo tillslut bara rätt fram och vi fick inte till ett enda byte i varje, typiskt 😉 Men vi kör på, på vårt egna sätt. Men mycket hänger också på att jag måste vara tydligare, och ge en ordentlig hjälp, för ibland svingar jag bara benen planlöst fram och tillbaka (hehe) och då hänger han inte riktigt med på vad jag menar…