Idag ville jag lägga fokus på

  • Bytesserier
  • Galoppsax
Vi började med att rida öppna längst långsidorna, öka-minska, och jobba han uppåt i formen. Detta fungerar jättebra på Figo, han sätter under sig fint och kommer upp med nacken. Sedan la vi in skänkelvikningar på diagonalen, fortsatte ut i förvändgalopp och bytte galopp på nästa långsida. Både innan och efter tänkte jag öppna, för att motverka att han svänger in med rumpan efter bytet, bytet i sig är nämligen spikrakt. Jag måste dessutom tänka på att samla galoppen mycket mer innan bytet – liksom trigga igång honom så han kommer upp lite med nacken och inte dyker i bytet.
Sedan gjorde vi serpentiner med byten över medellinjen. Samlade galoppen ordentligt i svängarna, såg till att galoppen var aktiv och tänkte åter igen lite öppna både innan och efter bytet. Jag måste liksom förbereda bytena mycket bättre och inte bara låta dom ”bli som dom blir”. Då dyker han gärna och bytet bli lite matt. Även om det är et rakt byte på hjälpen så ger det inga toppen-poäng.
Gick från serpentinerna in i bytesserierna, började med 5 i vart fjärde och sedan 5 i vart tredje. Åter igen kände jag hur stor skillnad det blev när jag fått samlat ihop honom ordentligt, aktiverat galoppen innan/efter bytet och sett till att han hela tiden var uppe med nacken. Extra viktigt var det också att jag samlade upp honom mellan bytena och inte lät honom rinna iväg. Och då blev serierna plötligt 20 meter kortare – hehe…
Gjorde sedan galoppsaxen så som den ligger i Int1. Samma här – samla galoppen mer, se till att den är aktiv. Rid bytena uppåt och inte låta honom rinna iväg framåt nedåt. Här fick jag också en ”aha- upplevelse”, det blev väldigt tydligt att han i vanliga fall gör fina slutor men dyker i bytena istället för att komma upp sig i formen. Och då blir det inte mer än en 6:a.
Vidare gjorde vi lite galoppiruetter (helpiruetter), och dom blev faktiskt riktigt bra åt båda hållen på första försöket! I vänster piruett måste jag dock tänka att han ska bli mer aktiv och höger piruett måste jag försöka göra lite större – där sätter han sig gärna för mycket och kan bli lite jämfota.
Avslutade med att titta lite på traven. Och den kändes verkligen helt magisk. Vi hade ett bra flyt, gjorde jättefina öppnor längst långsidorna och likaså slutor på diagonalen. Är riktigt nöjd med traven idag och det känns jättekul! Här dök han inte en enda gång och var riktigt fin i fronten. Bästa hästen…
Långt inlägg – men här har ni i alla fall dagens träningspass… 😉